Veel gestelde vragen.
Omdat we goed begrijpen dat niet alles voor iedereen even duidelijk is, hierbij een overzicht met veelgestelde vragen aan Garage Meijer.
Alles over APK
Diensten overzicht
Wat is een APK Keuring?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester je auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden.
APK laten keuren
Waar laat ik mijn auto APK keuren?
Voor een APK keuring kun je terecht bij door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) erkende garagebedrijven en keuringsstations. Zulke bedrijven zijn te herkennen aan een oranje sticker met de tekst ‘RDW erkend; APK lichte voertuigen’.
Uiteraard is Garage Meijer Heemstede een erkend APK-keurplaats en kunnen we zelf voertuigen aan- en afmelden.
Vervaldatum APK
Een nieuwe auto die op benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst op voor de APK. Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na die eerste APK-keuring elke twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken.
Wanneer je auto al eerder is gekeurd, kun je uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport. Dit is een vervaldatum; vóór die tijd moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dat mag al twee maanden van te voren, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Zo is de wagen maximaal 14 maanden APK gekeurd.
Voor het keuren van uw auto bent u bij Garage Meijer aan het juiste adres. Wij zijn erkend door de RDW als APK Keurplaats.
APK keuringskosten
Wat kost een APK keuring?
APK kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart worden uitgevoerd. De prijs voor een APK keuring bij Garage Meijer Heemstede is € 49,- Er word € 10,- voor een roetmeting extra berekend. Ook is het zo dat bij een grote beurt de APK zit inbegrepen in de prijs. Bij een grote beurt aan uw auto, worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor de APK. Deze zijn inclusief.
APK Verlopen
Wat gebeurt er wanneer ik mijn auto niet APK laat keuren?
Rijden zonder geldige APK is strafbaar. Je kunt er een flinke boete voor krijgen, zowel van de politie als van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring. Hierbij wordt gekeken of je auto voldoet aan de eisen voor veiligheid en milieu. Zes weken voordat de apk vervalt, stuurt de RDW je een brief ter herinnering aan de APK-vervaldatum van je voertuig. Je blijft als eigenaar altijd zelf verantwoordelijk om je auto op tijd te laten keuren. Veroorzaak je een aanrijding met een afgekeurde auto dan kan de verzekeraar besluiten dat je op dat moment niet verzekerd bent.
Kleine of grote beurt aan uw auto
Je vraagt je af wat een kleine beurt precies is. Een kleine beurt is een standaard periodieke en kleine onderhoudsbeurt voor uw auto. Het verschilt per garage wat er precies wordt gecontroleerd en vervangen.
Bij Garage Meijer in Heemstede worden tijdens de kleine beurt, de volgende punten gecontroleerd;
- Olie wordt ververst.
- Oliefilter wordt vervangen.
- Koelvloeistof wordt bijgevuld.
- Ruitenwisservloeistof wordt bijgevuld.
- Schokdempers worden gecontroleerd.
Accu en verlichting worden gecontroleerd.
- Ruiten/ruitenwissers worden gecontroleerd.
- Uitlaat en katalysator worden gecontroleerd.
- De banden en het remsysteem worden gecontroleerd.
- Controle werking airco
Wat is het verschil met een grote beurt? Als extra worden bij de grote beurt de volgende punten extra gedaan vergeleken met een kleine beurt.
- Luchtfilter wordt nagekeken, en word vervangen indien nodig.
- Bougies worden nagekeken, en worden vervangen indien nodig.
- Interieurfilter, en word vervangen indien nodig.
- Remmen schoonmaken afstellen, en worden na overleg met de klant vervangen.
Ook zit bij een grote beurt de kosten voor een APK inbegrepen!
Storingdiagnose
STORINGSDIAGNOSE AUTO
Heeft je auto een vervelend of zelfs gevaarlijke storing? Brand er een lampje op het dashboard en je weet niet wat er mis is en/of dit schadelijk is voor de auto? Kom dan naar Garage Meijer in Heemstede voor een Storingsdiagnose aan uw auto. Als auto diagnose specialist kunnen we de oorzaak van autostoringen snel traceren en zo auto problemen effectief oplossen.
Storingsdiagnose
Onze storingsdiagnose gaat veel verder dan de auto uitlezen alleen. Omdat nieuwe auto’s steeds complexer worden, zijn autostoringen voor het gewone autobedrijf steeds lastiger op te lossen. Het uitlezen van de auto via een computer alleen levert niet altijd de oorzaak van de storing op. Het zoeken naar de storing van de auto kost tijd en lang niet altijd is de juiste kennis en apparatuur aanwezig. Garage Meijer in Heemstede werkt met specialistische apparatuur om een auto diagnose te maken.
Autostoringen opsporen
Met onze Storingsdiagnose kun je veel tijd, geld en energie besparen. Je voorkomt namelijk onnodige autoreparaties en hoeft niet op zoek naar een andere auto. Kort samengevat staan we voor:
- Snelle en gedegen storingsdiagnose
- Alle apparatuur in huis om autoproblemen snel op te sporen.
- Technische hulp en advies beschikbaar om het probleem direct te verhelpen.
- Second opinion voor de storing aan je auto.
Airco service
Een nieuwe auto die op benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst op voor de APK. Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na die eerste APK-keuring elke twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken.
Wanneer je auto al eerder is gekeurd, kun je uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport. Dit is een vervaldatum; vóór die tijd moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dat mag al twee maanden van te voren, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Zo is de wagen maximaal 14 maanden APK gekeurd.
Voor het keuren van uw auto bent u bij Garage Meijer aan het juiste adres. Wij zijn erkend door de RDW als APK Keurplaats.
Zomer- Winterbanden
Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?
Dat er een verschil zit tussen zomer- en winterbanden dat is bekend. Wat is precies dit verschil?
Het belangrijkste verschil is het profiel en de samenstelling van het rubber van de band. Deze hebben beide grote invloeden op de remweg, het afrolgeluid en de rolweerstand.
We sommen de top 5 grootste verschillen voor je op.
1; Het profiel van de banden
Het is duidelijk zichtbaar op de foto hierboven. De inkepingen in de profielblokken van de winterband. Deze worden ook wel lamellen genoemd.
Hoe werken lamellen?
Door de lamellen in het profiel van de winterband beweegt het profielblok gemakkelijk. Hierdoor ontstaan al bij kleine inspanningen vier aangrijpingspunten op het wegdek. Bij het profiel van een zomerband moet veel kracht worden uitgeoefend om het profielblok te vervormen. Bovendien heeft de band maar één aangrijpingspunt op het wegdek.
Rubbersamenstelling
Ook de rubbersamenstelling van zomer- en winterbanden verschilt. Het loopvlak, het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek, van een winterband is namelijk voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben.
Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij een temperatuur van nul graden terwijl het rubber van een winterband flexibel blijft.
Rubber op het wegdek: zo ontstaat grip
De grip van een band wordt bepaald door twee factoren: het plakken van het rubber op het wegdek en de vervorming van het rubber over oneffenheden.
Het plakken van het rubber op het wegdek zorgt voor ongeveer 75% van de grip op droog wegdek. Je kunt je voorstellen dat bij nat weer het aangrijpen van het rubber over de oneffenheden op het wegdek veel belangrijker is. Wanneer er een kleine laag water op het wegdek ligt, vermindert de grip snel. Vergelijk het met wanneer je een plakbandje op een nat raam wilt plakken.
Oneffenheden in het wegdek
Ieder wegdek bestaat uit kleine oneffenheden. De onderstaande afbeelding laat zien hoe een zomerband reageert op oneffenheden in het wegdek. Door de zachtere rubbersoort van de winterband vervormt het rubber makkelijker wanneer hij over oneffenheden in het wegdek rijdt. Hierdoor worden oneffenheden in het wegdek makkelijker opgevangen. De band heeft dus meer contact met het wegdek en dat betekent: meer grip!
Remweg
De remweg van een voertuig is afhankelijk van verschillende factoren. De beginsnelheid, het wegdek, de weersomstandigheden, maar ook het type band spelen een belangrijke rol.
Tractie (trekkracht)
De tractie (trekkracht) van een winterband op sneeuw is aanzienlijk beter dan die van een zomerband.
Geluidsproductie
Het rollen van banden over het wegdek produceert geluid. De juiste bandenkeuze draagt bij aan het verminderen van het afrolgeluid. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden relatief hard. Dit zorgt voor meer afrolgeluid. Winterbanden produceren in de winter minder geluid in de auto dan zomerbanden. In de zomerperiode daarentegen produceren winterbanden meer geluid.
Bron: VACO
100% klanttevredenheid
We staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service zonder grenzen. Onze kwaliteit en scherpe prijzen zijn ons visitekaartje.